Een ‘kwartje’ op je 25e verjaardag

1 februari 2012

Verjaardag

Een ‘kwartje’ op je 25e verjaardag
Dat werd in het guldentijdperk nog gezegd tegen iemand die 25 jaar oud werd. Na de introductie van de Euro lijkt deze uitspraak uit de volksmond verdwenen te zijn. Waarom vieren we verjaardagen? Wat zijn de tradities en wat zijn specifieke kenmerken voor de 25e verjaardag?

De eerste 25 jaren van je leven
Voor alles is een eerste keer en zeker in de ontwikkeling die je in de eerste 25 levensjaren doormaakt. Je bent onderweg van hulpeloze baby naar zelfstandige volwassene. Van je eerste stapjes tot je eerste verliefdheid, je eerste hoogte- en dieptepunten. Als je 25 bent kun je vaak gevoelsmatig de hele wereld aan, kijk je met frisse moed naar de toekomst –vaak nog onbevangen en zonder zorgen – en ligt je jeugd nog vers in het geheugen. Life is beautiful!

Een halve Sarah of Abraham als je 25 wordt
Een veel voorkomende traditie is het plaatsen van een ‘halve’ Sarah of Abraham in de voortuin van de jarige die 25 wordt, precies de helft van 50. Deze verjaardagen zijn kroonjubilea en krijgen daarom meestal extra aandacht omdat ze bekend staan als mijlpaal. Abraham – een van oorsprong Hebreeuwse naam – wordt gezien als ‘aartsvader’ en hij komt samen met zijn vrouw Sarah voor in de Bijbel en de Koran. Als je 50 wordt zegt men dat je dezelfde wijsheid en ervaring in pacht moet hebben als ‘Abraham’. Betekent dat je met 25 jaar nog héél veel moet leren en ervaring moet opdoen omdat ‘wijsheid met de jaren komt’? Op naar de volgende 25 jaar om dat uit te zoeken!

Boze geesten wegjagen
Het vieren van de verjaardag doen we pas vanaf ± 1900 in alle lagen van de bevolking en is naar verluidt ontstaan vanuit een heidense traditie en niet gebaseerd op de geboorte – en daarmee verjaardag – van Jezus Christus. In beginsel vierden alleen hoogwaardigheidsbekleders en de elite verjaardagen omdat armere milieu’s geen geld hadden voor taart en cadeau’s. Taart was vroeger een luxeproduct dat alleen bij bijzondere gelegenheden gegeten werd, zoals een verjaardag of huwelijk, als symbool voor ‘verandering’. Men dacht vroeger dat op de verjaardag boze geesten heel dicht in de buurt van de jarige waren. Door het uitblazen van de kaarsjes op de verjaardagstaart, werden boze geesten weggejaagd. Verjaardagsgasten namen cadeau’s mee en maakten samen met de jarige job plezier om de boze geesten buiten de deur te houden.

Door: Kristel Veltkamp

, ,

Comments are closed.

Email
Print
WP Socializer Aakash Web